Payrollen versus On-Demand bij Eonics – een uitgebreide vergelijking

In de moderne arbeidsmarkt zijn er steeds meer werkvormen mogelijk. Bij Eonics hebben we de unieke On-Demand werkvorm, waarmee je de hoge inkomsten van freelancen kan combineren met de zekerheid van een vast salaris. Regelmatig krijgen we de vraag hoe dit vergelijkt met freelancen in loondienst, ook wel bekend als payrollen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Allereerst een korte samenvatting van de Eonics On-Demand werkvorm. Je kies voor een vast dienstverband bij Eonics en hebt iedere 3 maanden de mogelijkheid om te kiezen tussen een vast salaris of meedelen in je uurtarief bij de opdrachtgever. Zo heb je altijd een hoog inkomen, ook wanneer je bijvoorbeeld even tussen twee klussen zit.

Voor alle informatie over On-Demand kun je elders op deze website terecht.

Sfeerbeeld Jan Peter bij reclamebord

Freelancen in Loondienst (payrollen)

Freelancen in loondienst begint op dezelfde manier als normaal freelancen: stap 1 is dat je zelf een opdracht regelt. Als dat is gelukt, dan kun je vervolgens een payroll-bedrijf benaderen en daar aangeven dat je jezelf wilt laten verlonen. Dat betekent dat ze je een loondienstcontract geven voor de duur van je opdracht, met daarin een uitzendbeding, waarin alle omzet die je bij een klant maakt – minus de fee van het payroll-bedrijf – wordt omgezet in loon.

Met zo’n uitzendbeding kunnen ze het loondienst-contract beëindigingen als de opdracht om wat voor reden dan ook eerder stopt dan voorzien. Omdat het payrollbedrijf door het uitzendbeding geen risico loopt, kunnen ze deze constructie tegen een lage marge aanbieden. Het accountingbedrijf waar Eonics mee samenwerkt heeft bijvoorbeeld ook een payrolltak. Zij bieden deze oplossing aan voor 325 euro per maand.

Het nadeel van zo’n uitzendbeding is dat deze wettelijk maximaal 1 jaar mag worden toegepast. Daarna moeten ze je een contract voor bepaalde tijd aanbieden. Dat betekent dat ze (meer) risico gaan lopen en daardoor ook een (veel) hogere fee gaan vragen. Het gevolg hiervan is dat je dus voor 1 opdrachtgever maar 1 jaar als freelancer-in-loondienst aan de slag kunt. Tenzij je natuurlijk bereid bent om een (veel) hogere fee te betalen.

Een logische gedachtegang is dat je na een jaar zou kunnen wisselen van payrollbedrijf, maar dat kan ook niet, omdat er dan sprake is van zogenaamd opvolgend werkgeverschap (lees er hier meer over). Naast dit nadeel, zijn er nog 2 facetten die nadeliger zijn dan On-Demand bij Eonics, namelijk:

  • Payroll bedrijven betalen een veel hogere premie voor volksverzekeringen, en deze betaal je als freelancer-in-loondienst dus zelf. Dat gaat over ruim 1800 euro per maand versus 1100 euro voor Eonics bij een On-Demand werkvorm. Bij On-Demand zijn dit ook kosten die Eonics voor haar rekening neemt en dus niet in jouw 65% zitten.
  • Payroll bedrijven hebben als enige risico dat jij ziek wordt terwijl je voor hen werkt. Dit risico dekken ze af met een verzekering, die jou ongeveer 700 euro per maand kost.

Als je kijkt naar de inkomstenkant, dan lijkt freelancen-in-loondienst gunstiger dan de On-Demand. In een gemiddelde maand houd je, met een uurtarief van 90 euro, bij freelancen-in-loondienst netto ongeveer 5700 euro per maand over, terwijl je bij On-Demand ongeveer 5000 euro netto per maand binnen krijgt. Merk op: dat geldt dus alleen voor de genoemde maximale periode van 1 jaar.

Voorbeeld berekening Payrollen versus On Demand

Voorbeeld berekening Payrollen versus On Demand, dit is een vereenvoudigde voorbeeld-berekening

Wat als je opdracht stopt?

Als een opdracht stopt, kun je bij freelancen-in-loondienst WW aanvragen. Die krijg je als je voldoet aan de voorwaarden voor WW. Belangrijk is dat je 26 van de afgelopen 36 weken hebt gewerkt. Dit zal in veel gevallen zo zijn, maar als een opdracht onverhoopt eerder stopt, kan het voorkomen dat je dus niet aan die voorwaarde voldoet. De duur van de WW is afhankelijk van je arbeidsverleden. De hoogte van de WW is in het rekenvoorbeeld de eerste 2 maanden rond € 4500 en daarna ongeveer € 4200. Hierbij gaan we ervan uit dat je het hele voorgaande jaar hebt gewerkt, als dat niet zo is, is het minder.

Bij On-Demand is het basissalaris 2400 euro, maar de kans dat je daar op terug valt, is bijzonder klein, aangezien er altijd een opzegtermijn van 30 dagen is, en je het einde van een opdracht eigenlijk altijd ziet aankomen, tenzij je op staande voet wordt ontslagen. Je zult dus veelal snel terugvallen op je vaste salaris, wat in ons voorbeeld 4800 euro per maand bedraagt.

Opdrachten zoeken

Als laatste, de vergelijking die we hier maken is de situatie waarin je zelf een opdracht regelt, versus de situatie dat je bij Eonics werkt en we dit volledig voor jou verzorgen. Als je als freelancer voor jouw zoektocht ook nog gebruik maakt van een derde partij (bijvoorbeeld van Eonics), dan rekenen die daar ook nog kosten voor, die je dus eigenlijk van het tarief af moet trekken.

Bij Eonics rekenen we 5 euro per uur voor het vinden van een opdracht voor een freelancer. Veel andere partijen rekenen significant meer, bedragen van 10-15 euro per uur zijn niet uitzonderlijk. Om in zo’n geval 90 euro per uur te verdienen met een opdracht, waarbij de tussenpartij 10 euro per uur afroomt, zul je dus een opdrachtgever moeten vinden die 100 euro per uur voor jou wil betalen.

Samenvattend

De verschillen zijn genuanceerd en veel is afhankelijk van je specifieke situatie. Een drietal kernpunten:

  1. Met freelancen-in-loondienst houd je, in elk geval voor een jaar, mogelijk meer over dan met On-Demand bij Eonics. In ons gebruikte rekenvoorbeeld gaat het over een netto verschil van rond de 700 euro per maand (5700 versus 5000).
  2. Een payroll constructie is maximaal 1 jaar geldig. Daarna moet je op zoek naar een nieuwe opdracht en een nieuwe payrollpartij. Alternatief is dat je een (veel) hogere fee van de payrollpartij accepteert, maar dan gaat het voorgaande punt niet meer op.
  3. Als je geen opdracht hebt, val je bij freelancen-in-loondienst terug op WW, waarvan niet altijd zeker is dat je die ook zult krijgen. Bij On-Demand val je in bijna alle gevallen terug op je vaste salaris. Dit zal in de meeste gevallen hoger uitvallen, en biedt sowieso meer zekerheid.

Omdat dit ingewikkelde materie is kunnen we ons voorstellen dat je misschien nog vragen of aanvullingen hebt. Laat het ons vooral weten via redactie@eonics.nl, dan kunnen wij dit artikel voor de toekomst verbeteren.

Weten hoe het voor jou uitpakt?

Laat hier je gegevens achter, we sparren graag over jouw specifieke situatie.