Freelance developers welkom!

freelancen

Naast alle werkvormen voor werknemers met vaste contracten zijn freelance software engineers ook meer dan welkom bij Eonics. In dit artikel leggen we uit hoe we je kunnen helpen als freelancer.

First class citizens

Freelancers zijn bij Eonics geen “flexibele schil”, maar horen, precies zoals de medewerkers in loondienst, gewoon bij de club. Als je je als freelancer aansluit bij Eonics, kun je naar alle hack nights komen, ben je van de partij op de verschillende sociale gelegenheden (zomer BBQ, kerstborrel, etc.) en krijg je “gewoon” een kerstgeschenk aan het einde van het jaar. We helpen je bij het vinden van een opdracht (zie ObservPersonal in de tekst hieronder), we kunnen de administratie voor je verzorgen als je wilt en je kunt altijd met ons sparren over eventuele uitdagingen waar je tegenaan loopt als ondernemer. En aansluiten, tja, dat is niet meer dan aangeven dat je dat wilt. Geen kosten, geen voorwaarden, geen restricties. Wij geloven dat het uitdragen van onze bijzondere aanpak zichzelf uiteindelijk op indirecte manier terugbetaald.

Freelancers zijn bij Eonics geen "flexibele schil", maar horen, precies zoals de medewerkers in loondienst, gewoon bij de club.

Freelancer worden?

Voor diegenen die de sprong in het diepe willen gaan wagen, maar nog wat koudwatervrees hebben, hebben we een speciaal programma samengesteld waarin je onder begeleiding in 6 maanden freelancer wordt. Zonder dat je daarbij grote financiële risico’s loopt of per direct je baan hoeft op te zeggen. Dit traject bieden we ook aan onze eigen werknemers aan. Dit is hoe het werkt:

 • In het oriënterend gesprek bespreken we je plannen, leggen we uit hoe het programma precies werkt en beantwoorden we je eventuele vragen
 • Als we in dit gesprek gezamenlijk tot de conclusie komen dat het een goed idee is om te gaan freelancen, gaan we, mede met behulp van  ons freelanceplatform Observ.nu, samen op zoek naar een geschikte opdracht
 • Afhankelijk van de situatie, kom je direct bij ons in dienst, of volgt dat wanneer we een opdracht hebben gevonden
 • Als we een passende vacature hebben gevonden, zorgen wij ervoor dat je CV via maximaal 1 tussenpartij bij de opdrachtgever terecht komt en onderhandelen we voor het beste tarief
 • Je gaat op gesprek en wordt (hopelijk / waarschijnlijk) geselecteerd
 • Je gaat aan de slag bij je pas verworven opdracht
 • We maken samen een plan om in 6 maanden freelancer te worden. Dit plan bevat alle stappen die je moet zetten om op een goede manier te kunnen freelancen. Denk daarbij aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, aanmelden bij de belastingdienst, regelen van pensioen, etc.
  We begeleiden je bij het uitvoeren van het plan en helpen je bij de communicatie met de officiële instanties
 • Als je klaar bent om zelfstandig te gaan freelancen, dragen we het contract van de opdracht waar je op dat moment aan de slag bent aan je over en kun je met een financiële buffer en een opdracht onder je arm voor jezelf aan de slag!

ObservPersonal

Iedere freelancer kent het wel; die fase na een leuke opdracht waarin je zo snel mogelijk weer een nieuwe opdracht wilt scoren. Veel aanbiedingen doen, knoeien met CV’s, netwerken, op gesprek, van hot naar her reizen, afgewezen worden, het hoort er allemaal bij. En aangezien je freelancer bent, sta je er vaak alleen voor.

Bij Eonics vinden we dat dit anders kan. Met ObservPersonal bieden we jou de mogelijkheid om dit traject samen met ons te doorlopen en gebruik te maken van onze kennis en ons uitgebreide netwerk van opdrachtgevers. In plaats van jezelf weer door het ondoorzichtige oerwoud van aanbieders en tussenpartijen te moeten worstelen, doen wij dit moeilijke werk voor jou.

Hoe werkt ObservPersonal?
Ieder traject is weer net iets anders vanwege de persoonlijke aanpak maar het globale stappenplan ziet er zo uit:

 • stuur ons je CV en meld je aan voor een intake-gesprek bij ons op kantoor
 • als zowel jij als wij na dit gesprek het idee hebben dat we iets voor elkaar kunnen betekenen gaan we samen aan de slag
 • wij optimaliseren voor jou je CV en inventariseren samen met jou welke opdrachten geschikt zouden zijn zodat we gericht en effectief kunnen zoeken
 • wij zoeken en selecteren, samen met jou en mede met behulp van Observ.nu, potentiële opdrachten, verzorgen het aanbiedingsproces en regelen dat je op gesprek kunt komen

Naast je nieuwe opdracht heb je ook andere concrete resultaten van dit proces in de vorm van; een nieuw CV, een hoop nieuwe mensen in je netwerk, en eventuele andere “lessons learned” uit het traject. Allemaal zaken die je uiterst goed van pas zullen komen in je verdere carrière als freelancer!

Wat kost ObservPersonal?
We werken op basis van een zogenaamd “no-cure-no-pay” model. Geen opdracht, geen kosten, zo simpel is het. Als we uiteindelijk samen de perfecte opdracht hebben gevonden en jij de eerste factuur naar de opdrachtgever hebt verstuurd, vragen we over jouw eerste 500 gefactureerde uren 5 euro per uur.

Omdat we niet als tussenpartij opereren doe jij, net als je gewend bent, direct zaken met je opdrachtgever. Als je een maand hebt gewerkt, laat je ons even weten hoeveel uur je hebt gemaakt en krijg je van ons een factuur voor de ObservPersonal fee.

Full service payrolling

Freelancen is de ultieme vorm van vrij werken. Voor de ondernemende ICT professional wegen daarin de voordelen ruim op tegen de nadelen. Toch zijn de administratieve juridische aspecten, de risico’s en het opgeven van sociale zekerheid vaak reden om de stap niet te nemen. Wij hebben een werkvorm ontworpen die precies dat stukje onzekerheid wegneemt, en vrijheid van het freelancen waarborgt; full service payrolling. Dat werkt als volgt:

 • Wij zoeken een opdracht voor je
 • Wanneer we een opdracht hebben gevonden, kom je bij ons in dienst
 • Je brutosalaris is 73% van de door jou gegenereerde inkomsten met aftrek van eventuele kosten voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Als je zelf een opdracht hebt gevonden, is het percentage 80%. Uit het resterende deel (20-27%) betalen wij de sociale verzekeringen (t.b.v. WW, WIA en ziektewet), arbeidsongeschiktheidsverzekering (je krijgt ook doorbetaald bij ziekte), aansprakelijkheidsverzekering en de administratiekosten. Het deel dat hierna nog overblijft – onze marge – ligt tussen de 3% en 10%, afhankelijk van het tarief en of wij een opdracht hebben moeten zoeken of dat je dat zelf hebt gedaan
 • De duur van het arbeidscontract is gekoppeld aan de duur van de opdracht. Met andere woorden, als de opdracht eindigt, eindigt het loondienstcontract ook. Groot verschil met freelancen is dat je dan gewoon WW kunt aanvragen en zeer waarschijnlijk aanspraak kunt maken op de maximale uitkering (75% van €202,- per dag). Let op: de duur van de uitkering is afhankelijk van je arbeidsverleden.
 • In de periode dat je bij ons in dienst bent, regelen wij alles voor je en kun je naar wens een secundair arbeidsvoorwaardenpakket samenstellen. Denk aan een leaseauto, NS business card, cursussen, zakelijke laptop of een zakelijke telefoon. Let wel, deze arbeidsvoorwaarden worden bekostigd uit de 73% inkomsten

Tot slot

We hopen dat na het lezen van dit artikel duidelijk is dat je ook als freelancer meer dan welkom bent bij Eonics. Overweeg je te gaan freelancen maar weet je nog niet zo goed hoe of wat? Heb je andere vragen? Neem contact op met tom.vanderdrift@eonics.nl, we helpen we je graag verder.