In deze aflevering spreken we Jeroen Vermeulen over zijn open source project libpqxx. Je kunt de aflevering beluisteren op Spotify, bekijken op YouTube, of het onderstaande artikel lezen.
Oud-collega Jeroen Vermeulen heeft een indrukwekkende staat van dienst als Python en C++ developer. Naast zijn werk voor vele bedrijven onderhoudt hij ook al meer dan twintig jaar lang een open source library: libpqxx. Jeroen: “Het begon in 2000. Ik werkte bij de internet provider Cistron, de eerste die fatsoenlijke ADSL verbindingen aanbood in Nederland. We draaiden alles met Linux op één server. We wilden gebruik maken van de PostgreSQL database vanuit C++ code, maar de library die daarvoor beschikbaar was vond ik ondermaats. Zo werd libpqxx geboren. De eerste gebruikers van de library volgden al snel, en een paar jaar later werd de library door het officiële PostgreSQL als standaard opgenomen.”
Onderhoudbaarheid en taalontwikkeling
Gevraagd naar wat opvalt als je twintig jaar lang een stuk software onderhoudt hoeft Jeroen niet lang na te denken. Jeroen: “Onderhoudbaarheid. Als je zo lang aan code werkt kun je maar beter zorgen dat deze heel erg duidelijk is! Daarnaast is in deze tijd de taal C++ zelf natuurlijk ook enorm veranderd. Ik blijf altijd op de hoogte, en kijk kritisch welke nieuwe features ik kan toepassen in mijn library. Op deze manier heb ik tot op de dag van vandaag kunnen zorgen dat de library efficiënt en effectief zijn werk doet.
Positieve reacties
Het werken aan een open source project in je vrije tijd is niet altijd makkelijk. Jeroen: “Gelukkig zijn mijn gebruikers ook developers, en niet de eindgebruiker. Ze hebben daarom meestal wel begrip dat het soms even kan duren voordat een probleem is opgelost. Daarnaast krijg je ook veel motivatie door de positieve reacties. Zo ben ik ooit op een dinertje getrakeerd door een team ontwikkelaars van een groot telefom bedrijf waar alles op mijn libary draaide, een gebaar dat ik enorm waardeerde. Ook in de bugreports zijn gebruikers enthousiast. Ze melden een klein probleem maar melden dan vaak direct hoe fijn ze de library vinden werken en hoe goed deze in elkaar steekt.”
Zelf aan de slag
Voor wie zelf aan de slag wil met open source heeft Jeroen goede tips. Jeroen: “Begin niet bij een volwassen project wat alles al op de rit heeft maar kies juist iets kleiners. Dan kun je bijvoorbeeld beginnen met documentatie schrijven of bug reports insturen, maar kijk vooral wat je leuk vindt om te doen. Op deze manier leer je dan het project kennen en zie je vanzelf waar je kunt bijdragen. Duik in de code en probeer zelf een klein probleem op te lossen.”
En zou je in deze tijd nog een nieuw open source project starten? Jeroen: “Zeker, gewoon doen! Verwacht niet dat het gelijk een succes wordt, de meeste startups falen immers ook. Blijf proberen en volg je passie, en zet door met frisse moed. Het is net als met de liefde: je moet het een paar keer proberen voordat het lukt.”